keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Oikeissa töissä

Blogimaailmassa on osaltani ollut taas hiljaisempaa, olen keskittänyt energian läheisiini sekä töihin.

Aidan takana ruoho on aina vihreämpää.
Opiskellessa sitä ajattelee, että jos kävisi vain töissä, kuinka paljon helpompaa se olisi. Jäisi kaikki illat ja viikonloput aikaa omille asioille, rahaakin tulisi enemmän. Töissä ollessa sitä ajattelee, että kylläpä opiskellessa oli ihanaa: satunnaiset rauhalliset aamut tai ystävien kanssa lounastaminen päivittäin. Molemmissa on puolensa, kuitenkin olen elämässä sellaisessa tilanteessa, etten vaihtaisi tätä mihinkään. Asiat on hyvin.



Melko paljon tulee kyselyä siitä, millaista on ollut työelämässä hammaslääkärinä. Kesä- ja heinäkuun tein viisi päivää viikossa terveyskeskuksessa, elokuun alusta aloin tehdä yhden päivän yksityisellä ja neljä terveyskeskuksessa. Vuoden vaihteessa mietin taas uudelleen, montako päivää teen ja missä, mutta ainakin vuoden loppuun menen nyt tällä kaavalla. :) Rankinta koko kesässä on ollut se, että lomaa ei kannata oikeastaan edes miettiä -- ehkä ensi kesänä? Palkatonta talvella? Kun aloittaa uudessa työsuhteessa, lomapäiviä ei luonnollisestikaan ole ehtinyt kertyä. Normaali päiväni alkaa 7.30 ja loppuu joskus kolmen ja neljän välillä.

Minut on otettu hyvin työpaikoilla vastaan ja olen saanut hyvää palautetta. Pidän työstäni ja päivät kuluvat yleensä nopeasti. Plussaa on, että olen päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Syksyn aikana tulee muutamia koulutuspäiviäkin jotka tuntuvatkin yhtäkkiä koulusta poisjäämisen jälkeen taas todella mielenkiintoisilta ja mukavalta vaihtelulta. Miinusta työssä on se, että pitkiä potilassuhteita ei vielä ole ehtinyt nähdä, mikä olisi mielenkiintoista oman työn mielekkyyden kannalta. Lähinnä siis sellainen, kuinka tekemäni proteesit toimii käytössä 5vuoden kuluttua, tai kuinka hyvin juurihoidettu hammas on parantunut 2vuoden seurannassa. Ajan kanssa nämäkin - kärsivällisyys ei ole parhaita puoliani ;)
Joku lukijoistani lähetti kysymyksen erikoistumiseen liittyen. Hammaslääkäri voi alkaa erikoistua, kun valmistumisen jälkeen on työskennellyt kaksi vuotta hammaslääkärin töissä - kohtuullisen pitkä aika minusta. Eniten minua tällä hetkellä kiinnostaa protetiikka. Protetiikka on monipuolinen ja todella nopeasti kehittyvä erikoistumisala, johon liittyy paljon paljon muutakin kuin hampaattomia mummoja! Protetiikan potilaat voivat olla kaunista esteettistä lopputulosta hakevia nuoria aikuisia, hampaattomia vanhuksia tai jääkiekkopelissä etuhampaansa menettäneitä urheilijoita. Erikoistuminen kiinnostaa minua, mutta toisaalta kaikkea voi tehdä myös ilman erikoistumista. Periaatteessa voin siis olla perushammaslääkäri, joka on perehtynyt protetiikkaan ja tekee sitä mielellään, vaikken erikoistumistitteliä hankkisikaan. Katsotaan mihin asiat etenee, tällä hetkellä minulla on monet proteesit potilaille tulossa ja haluan oppia koko ajan lisää! Tutkimustyöstä kysyttiin myös. Minua kiinnostaa lähinnä kliininen tutkimus ja uuden kokeileminen, mutta ei varsinaisesti tutkimustyö.

Hammaslääkis oli antoisaa ja opettavaista aikaa, mutta oppiminen on jatkunut huimalla käyrällä nyt työelämässä. 6kk:n terveyskeskusjakson on tarkoitus olla opettava jakso vielä yliopistojakson jälkeen. Minulle tämä on lähinnä kohta suurelle kritiikille: opin eniten yksityisellä, missä työskentelevät proteetikot ja erikoishammaslääkärit. Kunnallisella puolen on paljon hoidon tarvetta - mutta myös jonojen purkua ja kiirettä, yksintyöskentelyä ja toisten lomittamista ilman konsultaatioapua erikoistuneilta. Välillä tuntuu, että tämä 6kk:n "syventävä käytännönharjoittelu" on vain poliittinen kikka saada kunnille työntekijöitä. Älkääkä nyt kuitenkaan käsittäkö väärin, tykkään  tehdä kunnassa töitä. Mielestäni vain ei pitäisi rajoittaa sitä, missä 6kk:n käytännön harjoittelujakso suoritetaan vaan paikan voisi valita kiinnostuksen perusteella. Kunnallisesta hammashuollosta, sen ongelmista eri kuntien välillä ja kaikesta siihen liittyvästä voisi kirjoittaa ihan kokonaan oman blogikirjoituksenkin - on siitä sen verran paljon sanottavaa... Ehkä joskus toisten. Tänään kuitenkin potilastöissä tuli vastaan todella ihmetyttävä seikka - osa potilaista ajattelee, että hammashoidosta tulee soteuudistuksen myötä todella edullista/ilmaista ja potilaat ovat sen takia himmailleet hammashoitoon tuloa. Ei varmasti näin, hammashoito ei ole halpaa ja ilmaista hoitoa ei varmasti tule ikinä (poislukien erityisryhmät). Asioiden lykkääminen kasaa usein ongelmia suussa - suosittelen kaikkia hakeutumaan hoitoon, jos sille on tarvetta ja unohtamaan toistaiseksi koko sote-uudistuksen.



Missä välissä hammaslääkiksessä on mahdollista käydä vaihdossa? 
Periaatteessa missä välissä vain, ongelma on lähinnä se, että ulkomailla opinnoissa ei juurikaan etene, vaan lähes automaattisesti vaihtoon lähteneet putoavat alemmalle vuosikurssille. Hammaslääkiksessä lukkarit on valmiiksi suunniteltu, pakollista läsnäoloa on paljon, eikä kursseja itse valita vaan ne tulevat silloin kun ne on lukkariin merkitty. Näin ainakin meillä Oulussa. Usein vaihtoon lähdetään prekliinisen vaiheen jälkeen, eli toisen opiskeluvuoden jälkeen, tai kolmannen ja neljännen välissä. harvemmin kukaan lähtee kahden viimeisen vuoden välissä. On olemassa myös sisäisiä lyhyempiä vaihoehtoja (esim 6viikkoa kesäaikaan), jos haluaa päästä näkemään meininkiä muiden maiden hammaslääkiksissä.

Hammaslääkis vai lääkis?
Olen aiemminkin tainnut vastata tähän kysymykseen blogissani, välillä se aiheuttaa jopa närää. Minulle hammaslääkis voitti useastakin eri syystä: päivätyö, toimenpidepainotteinen ammatti, ei niin kova erikoistumispaine, palkkaus, pikkutarkkuus ja käsillä tekeminen. En suosittele ketään valitsemaan hammaslääkistä perusteella "helpompi päästä sisälle", hammaslääkiksen ja lääkiksen välillä voidaan käyttää eri painotuskertoimia, varsinkin eri kaupunkien välillä - ei siis välttämättä ole paljonkaan helpompi päästä hammaslääkikseen kuin lääkikseen. Jos oikeasti haluat lääkikseen - on ihan sama millä pisteillä hammaslääkisläiset on valittu. Keskittyminen pääsykokeessa tulee olla omassa tekemisessä ja myös hylkäävän päätöksen jälkeen pitäisi miettiä mitä itse voi tehdä paremmin. Kerran baarissa törmäsin mieheen, joka oli hakenut lääkikseen viisi kertaa ja hän odotteli taas tuloksia, josko tällä kertaa pääsisi sisälle. Usein tällaisilla ihmisillä tulee paljon puolustelevia kommentteja "olisin päässyt hampaalle, olisin päässyt mihin tahansa muuhun lääkikseen." Tai "olen 30.varasijalla viidentenä vuonna peräkkäin". Vähän provosoivastikin taisin sanoa miehelle, että "sun pitäisi olla parempi. Ei auta, jos joka vuosi 30 ihmistä menestyy paremmin kuin sinä tai että toiseen lääkikseen olisit päässyt". Pitää tehdä kovasti töitä, oppia omista virheistään ja pystyä seuraamaan omaa kehitystään - eihän se yksinkertaisesti vain riitä jos on 51. paras, kun 50 valitaan. ;) Toivottavasti tämä kaveri on lopulta päässyt sinnikkään luku-urakkansa jälkeen unelmien opiskelupaikkaan.  Kumpaan tahansa on mahdollista päästä, kun tekee töitä. Suosittelen punnitsemaan ammattien hyviä ja huonoja puolia, miettimään myös pitkälle tulevaisuuteen - kummassa ammatissa voisi viihtyä pidempään?

On hassua ajatella itsensä työntekijänä, hammaslääkärinä ja vastuullisena. Edelleen miellän helposti itseni opiskelijaksi ja keltanokaksi, vaikka kyllähän minä jo tiedän ja osaan paljon! Näin on varmasti myös hyvä, nöyryys auttaa oppimaan ja sisäistämään uutta. Aion tulevaisuudessa todennäköisesti jakaa enemmän erilaisia potilastapauksia ja viedä teitä lukijoita hammaslääketieteen maailmaan vielä syvemmälle, jos tällainen kiinnostaa! :)

Esittelyssä vielä käyttämäni hoitajan kello Color4Care:lta. Kello on kätevä hammaslääkärin työssä, kun pitää tarkistaa kauanko etsaushappo vaikuttaa tai ihan vain milloin seuraava potilas olisi tulossa. Kelloon saa kivoja vaihdettavia silikonikuoria oman mieltymyksen mukaan. Silikonikuoret löydät täältä.




Raikasta syksyn jatkoa!

-V


9 kommenttia:

  1. Olipa tosi kiva postaus! :) Hammaslääketiede todellakin kiinnostaa, joten mielellään odotan mahdollisesti tulevia potilastapauksia :)
    Mukavaa syksyä ja iloa työarkeen <3

    VastaaPoista
  2. Kiva postaus! Minuakin kiinnostaa potilastapaukset ja muutenkin työsi niin ehdottomasti näitä juttuja lisää. Vielä kysyisin et kuinka usein hampaista pitäisi ottaa röntgenkuvat? Tarkastuksessa olen käynyt vuoden välein mutta kuvia ei ole nyt aikoihin otettu...
    Pirteää syksyä ja työniloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvien ottamiseen ei ole olemassa mitään sääntöä ja hammaslääkäri tekee päätöksen kliinisen tilanteen perusteella. Itse tykkään ottaa kuvia parin vuoden välein, jos hampaistossa on mitään epäilyttävää tai jos esim hammasväleissä on runsaasti paikkoja. Kuvat on kuitenkin hyvä työkalu ja tuovat usein paljon lisäarvoa perinteiselle tutkimukselle :)

      Poista
  3. Moikka! Millä tavalla tuo palkkaus eroaa hammaslääkis/lääkis? Pakko kysyä, kun en ole tiennyt että siinä on eroa :) Mulla on niiin vaikeaa, kun molemmat kiehtoo ja yritän nyt pähkäillä kumpaan haen. Varmasti se ajatus tässä valmistautuessa kirkastuu:)

    VastaaPoista
  4. Laitan tämän kysymyksen nyt tähän postaukseen jos sen tästä helpoiten huomaisit, mutta jäi kiinnostamaan tuo kun oioit hampaasi hammaslääkiksessä niin saitko koko jutun ilmaiseksi? Itsekin olen hampaalla ja pohdin, että mennäkö yksityiselle oikomaan vai odottaa muutama vuosi että kaveri voisi oikoa tms. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi. Me saatiin opiskeluaikana hoito vielä ilmaiseksi. Jotkin hammasteknikon työt maksettiin itse. Oon kuullut huhuja, että nykyään toisia ei saisi koulussa enää oikoa, ainakaan Oulussa. Mutta en ole ihan varma..

      Poista
  5. Luen super mielelläni hammaslääketieteeseen liittyviä kirjoituksiasi! Keep it up!
    T. Ekan vuoden denttari Helsingistä :-)

    VastaaPoista
  6. Lisää tällaisia postauksia! :)

    VastaaPoista
  7. Voisitko vastata kysymyksiin?

    VastaaPoista