Tämä on veerand-blogin ensimmäinen postaus. Mietin kauan, mitä ensimmäisen postauksen tulisi sisältää. Esittelisinkö itseni: mistä olen, mitä teen, miksi lähdin bloggaamaan. Voisin toki tehdä senkin mutta ajattelin, että innostavampi tapa ryhtyä hommaan on kirjoitta suoraan jostain ihan oikeasta aiheesta. No.. Mikä se aihe sitten voisi olla? Jotenkin sen tulisi kuvastaa sitä, mitä blogilta voi tulevaisuudessa odottaa. Minkä aiheiden ympärillä tulen jatkossa pyörimään ja mikä on tapani kirjoittaa. Siispä päädyin tietopläjäykseen aiheesta, joka yhdistää kivasti mun elämän keskeisimpiä asioita: hammaslääketiedettä, treenaamista ja terveellisiä elämäntapoja.
Yleensä urheilu on parasta lääkettä vaivaan kuin vaivaan.
Urheilua suositellaan lähes kaikille jossain muodossa. Löytämään se oma laji ja
liikunnan ilo, ja sitä kautta saada helpotusta mm. masennukseen ja tehostaa
vastustuskykyä. Liikunta yhdessä terveellisten elämäntapojen kanssa karistaa
niin liikakilot kuin parantaa verenkiertoelimistönkin kuntoa. Liikunnan
hyödyistä voisi kirjoittaa romaaneja ja tehdä kymmenen tuotantokauden
dokumenttisarjan. En nyt lähdekään kirjoittamaan siitä, vaan ikään kuin asian
kääntöpuolesta: urheilun negatiivisesta vaikutuksesta suun terveyteen. Uuden tutkimuksen mukaan aktiiviurheilijoilla on verrokkeja todennäköisemmin huono
suunterveys. Miksi niin?
Yhteyttä huonon suunterveyden ja ja esimerkiksi urheilujuomien välille ei
tutkimuksessa löytynyt. Sen sijaan syy huonompaan suunterveyteen löytyi syljestä.
Syljellä on paljon tehtäviä, mitä tavallinen hampaiden harjaaja harvemmin tulee
ajatelleeksi. Sylki huuhtelee ja
kosteuttaa. Sylki suojaa limakalvoja vaurioilta, auttaa nielemisessä ja
puhumisessa. Syljellä on myös erittäin tärkeä rooli immuunipuolustuksessa
mikrobeja vastaan. Sylki on tärkeä osa hampaan pinnan uudelleen kovettumisessa (remineralisaatiossa)
ja näin myös kariesvaurioiden pysäyttämisessä ja ennaltaehkäisyssä. Sylki
osallistuu myös ruuansulatukseen ja makujen aistimiseen! Huh, eikä tässäkään
ollut vielä kaikki!
Tutkijat havaitsivat muutoksia urheilijoiden
syljeneritysnopeudessa sekä syljen koostumuksessa urheilusuorituksen aikana.
35-minuutin juoksuharjoituksen aikana tutkittavien suu kuivui eli syljeneritys
madaltui merkittävästi. Mitä se siis käytännössä tarkoittaa: alentunut
puskurikapasiteetti, alentunut vastustuskyky mikrobeille. Kun lisätään
sokeripitoiset ja hapotetut urheilujuomat treenin ajaksi, välipalaksi
energiapatukka silloin tällöin ja palkkariksi bansku ja proteiinit, alkaa
suulla olla jo melko kova työ pysyä terveenä. Hampaiden reikiintyminen,
hammaskiven muodostuminen sekä eroosiovauriot ovat sekä terveydellisiä, että
esteettisiä haittoja. Kyllä ainakin lavalle tähtäävien fitnessharrastajien hymy
paistaa kirkkaammin lavalta ilman ongelmia suun terveyden kanssa. Koska
fyysinen rasitus heikentää syljeneritystä 15 minuutissa jopa 15%, olisi tärkeää
kiinnittää huomiota niin suorituksen aikaisiin ruokiin/juomiin kuin suorituksen
jälkeiseenkin ateriaan.
Kukaan tuskin alkoi suunnitella jättävänsä päivän treenit
välistä parantaakseen suunterveyttään.. Tai toivottavasti ei, vaikka mun mielestä
se ois kyllä tekosyy parhaasta päästä!
Asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ja usein meillä on
mahdollisuus parantaa omaa suorittamista. Tällä kertaa terveen suun puolesta!
Eroosiovaurioiden riskiryhmään kuuluvat mm. paljon urheilevat (ammattiurheilijat), kasvissyöjät sekä kuivasuiset. Eroosiovaurioita on kuitenkin helppo ennaltaehkäistä kun tilanne tiedostetaan.
- Pidä ateriarytmi tasaisena, älä napostele. Yhden suupalan nauttiminen tai yhden hörpyn ottaminen saa aina aikaan suussa n. 30min kestävän happohyökkäyksen. (lukuunottamatta muutamia ruoka-aineita ja vettä) Happohyökkäyksen aikana hampaan kovakudos eli kiille alkaa liueta. Kun hampaat harjataan säännöllisesti 2 kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla (aamuin ja illoin) kykenee suu palautumaan viidestä ateriasta eli viidestä happohyökkäyksestä normaaliin ph-tilaan.
- Naturellit pähkinät ovat kuitenkin hyvä naposteluvaihtoehto, jos nyt on aivan pakko! Pähkinät eivät aiheuta happohyökkäystä ja sisältävät terveellisiä rasvoja. Kannattaa napostella kuitenkin maltilla pähkinöiden korkean energiasisällön takia. (n. 600kcal/100g.)
- Vihreä tee on parempi vaihtoehto esimerkiksi mehulasille. Vihreä tee ilman sokeria ja maitoa ei myöskään aiheuta happohyökkäystä ja sen terveysvaikutuksista mm. aineenvaihdunnan boostaaminen on aina tervetullutta.
- Happamien marjojen ja hedelmien nauttimiseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Kuitenkin on parempi syödä marjat/hedelmät kuin juoda ne mehuna. Mehun juominen on 5-8 kertaa erosiivisempaa kuin hedelmien pureskelu. Lisäksi pureskelemalla aktivoidaan syljeneritystä.
- Urheilusuorituksen ajaksi suun terveyden kannalta paras vaihtoehto on vesi. Mikäli juot urheilujuomia, suosi intensiivimakeuttajilla makeutettuja juomia sokerilla makeutettujen sijaan. Polyolit eli sokerialkoholit (kuten maltitoli, mannitoli ja sorbitoli) ovat hammasystävällisiä, mutta niiden käyttö juomissa ei ole sallittua. Intensiivimakeuttajat (kuten asesulfaami K ja aspartaami) ovat puolestaan suosittuja nestemäisissä tuotteissa. Keinotekoiset makeutusaineet eivät siis aiheuta hampaiden reikiintymistä mutta tuotteissa voi olla myös eroosiovaurioita aiheuttavia happoja. Kaivelin esiin oman BCAA-aminohappovalmisteeni, jota otan juuri ennen salitreeniä. Tuote sisältää makeutusaineina asesulfaami K:ta ja sukraloosia, jotka ovat molemmat intensiivimakeuttajia. Lisäksi tuotesisällössä mainitaan sitruunahappo, joka on happo sieltä pahimmasta päästä. Sitruunahapon pH on 2,2, joten sillä on voimakas kiillettä liuottava vaikutus. Miten siis toimin tuotteen kanssa, kun kuitenkin haluan saada aminohapponi..? Sekoitan annoksen pieneen määrään nestettä ja juon sen kerralla. Lopputreenin ajan juomana toimii vesi.
- Mainittakoon vielä xylitol-tuotteet. Hieno keksintö, hyvä Suomi! Xylitol on polyoleihin kuuluva hampaiden terveyttä edistävä sokeri, joka katkaisee happohyökkäyksen. Treenin jälkeen moni ottaa heti palautusjuoman tai jonkun nopean välipalan. Myös minä syön useinmiten treenin jälkeen banaanin ja hörppään heraprotskua. Mitä otan vielä sen jälkeen on xylitol-purkka. Purkan pureskelu stimuloi syljeneritystä (mikä on madaltunut fyysisen rasituksen aikana) ja xylitol katkaisee happohyökkäyksen. Win win, palautuminen käyntiin ja suunterveys kunniaan!
-V