perjantai 5. toukokuuta 2017

Viisautta vähemmäksi - kun viisaudenhampaat mietityttää

Viisaudenhampaat mietityttää monia. Yleensä viisaudenhampaat puhkeavat 19-25 vuoden ikäisenä, mikä onkin varmaan syynä sille, että saan niistä melko paljon kysymyksiä samaa ikäluokkaa olevilta kavereilta.

"Hammas ei ole kokonaan puhjennut, pitääkö se poistaa?" 
"Viisaudenhampaan poisto pelottaa, entä jos viisaudenhampaita ei poisteta ollenkaan?"
 "Olen kuullut, että viisaudenhampaiden poistoon liittyy hermovaurion riski? Mitä se tarkoittaa, onko se yleistä?" 
"Puhkeaako kaikille viisaudenhampaat?"
"Viisaudenhampaani eivät ole puhjenneet, eikä aiheuta oireita, pitääkö ne silti poistaa?"

Kun viisaudenhammas on puhjennut:

Yleinen käsitys ja tapa on, että viisaudenhampaat poistetaan, ainakin täällä Suomessa. Viisaudenhampaat puhkeavat usein huonossa asennossa esimerkiksi poskeen päin kallistuneena. Tällöin ne voivat ärsyttää ientä tai aiheuttaa ongelmia purennassa. Viisaudenhampaiden oikomista ei katsota järkeväksi, jolloin poisto on yleisin hoitomuoto. Viisaudenhampaat myös karioituvat helposti (eli niihin tulee reikä), koska niiden puhdistaminen koetaan usein hankalaksi. Karioitunut viisaudenhammas on yleensä poiston indikaatio.

Viisaudenhampaat puhkeavat yleensä myös todella hitaasti, jolloin osittain ikenen peitossa olevan hampaan peseminen vaikeutuu edelleen. Osittain puhjennut viisaudenhammas voi myös lisätä mutans streptokokkien eli ns. kariesbakteerien määrää suussa, jolloin muutkin hampaat joutuvat suurentuneeseen karioitumisriskiin.

Viisaudenhampaan ympärille voi myös kehittyä perikoroniitti, eli tulehdus hampaan kruunun ympärille. Tämä tulehdus voi olla pitkäaikainen eli krooninen tai tulla myös akuutisti.

Sitten tulee tietenkin niitä poikkeuksia. Juuri vastikään kun kurkkasin lähipiiriini kuuluvan henkilön suuhun (pyynnöstä :DD), niin siellähän oli yksi viisaudenhammas kauniisti rivissä, ilman vastapurijaa ja paikattuna yhdistelmämuovilla. Että se siitä "viisaudenhampaita ei yleensä paikata" tai "viisaudenhampaat eivät usein mahdu puhkeamaan kunnolla riviin".

Aika-ajoin esille nousee kysymyksenasettelu "onko oireettoman viisaudenhampaan poistosta hyötyä?". Siis jos viisaudenhammas (puhkeamaton tai puhjennut) ei vaivaa, tarvitseeko sitä poistaa? Väitteitä ja tutkimuksia löytyy puolesta ja vastaan. Viisaudenhampaan poistaminen on helpompaa, kun kyseessä on nuori potilas. Toisaalta, jos kaikki viisaudenhampaat puhkeavat kivasti riviin, eivätkä aiheuta ongelmia tai ole karioituneet, eikö ne olisi sama jättää purentaan..? Joidenkin tutkimusten mukaan jopa 70% oireettomista viisaudenhampaista aiheuttaa lopulta oireita, ja joudutaan poistamaan. Jos viisaudenhampaat poistetaan vasta myöhemmällä iällä, on komplikaatioiden riski suurempi.

Mennäänpä sitten potilastapaukseen, eli minuun.

Yleensä ennen viisaudenhampaan poistoja, on hyvä olla käytössä koko leukojen käsittävä ortopantomografia kuva. Tämä kuva on muutenkin hammaslääkärien tärkeä työväline, kuvasta saa todella paljon tärkeää informaatiota. Tämä minun kuvani on noin pari vuotta vanha, mutta viisaudenhampaiden poistojen kannalta edelleen minun kohdallani käyttökelpoinen (joskus tuoreempi kuva voi olla tarpeen).



Noin vuosi sitten minulta poistettiin d.38 eli vasemmanpuoleinen alaviisaudenhammas (kuvassa oikealla). Hampaan ympäristö alkoi oireilla, ien viisaudenhampaan ympäriltä oli kosketusarka ja painaessa ikenen alta tuli märkää. Minulle määrättiin antibioottikuuri ja seuraavana päivänä hammas poistettiin. (Minulla kaikki sujui siis aika näppärästi koulun kautta, ja tämä poistoa varten tarvitta röntgenkuvakin oli valmiina. Normaalitilanteessa kannattaa siis tietenkin hakeutua heti hammaslääkäriin). Hampaan poistokuoppa parani hyvin enkä ole kyllä hammasta sen koommin kaivannut. Tässä vielä kuva poiston jälkeisestä tilanteesta, poistokuoppa on nätisti suljettu ompeleilla.



D.48 eli viisaudenhammas alhaalla oikealla puolen (kuvassa vasemmalla) joutui sitten poiston kohteeksi eilen. Hammas ei ole missään vaiheessa oireillut, eikä siihen ollut tullut reikää. Hammas oli osittain limakalvon alla (en muistanut ottaa ennen poistoa kuvaa, harmi!), eikä se todennäköisesti olisi puhjennut ikinä täysin purentaan. Limakalvo viisaudenhampaan ympärillä voi olla todella tiukka ja hidastaa/pysäyttää hampaan puhkeamisen. Vaikka hammas oli siis oireeton ja se oli jatkanut puhkeamistaan vuodentakaisesta tilanteesta, oli se järkevää poistaa nyt. Suurelta osin hammas oli järkevää poistaa nyt senkin takia, että sen pystyi tekemään vielä joku tuttu (joka tietää tilanteen), vanhalla kuvalla ja ilman tarkastusta tai muuta säätöä. Hampaan poisti koulukaverini opettajan ohjeistuksessa ja toisen kaverini avustamana.

Mielestäni hampaan poisto ei ole ollenkaan niin paha hammashoidon toimenpide, kuin esimerkiksi poraus. Minulla poran tärinä ja äänet tuntuu luissa ja ytimissä, todella inhottavaa! Kaikki kokee nämä jutut erilailla, mutta minulla siis näin. Poistossa tuntuu lähinnä vääntöä ja kuuluu pientä rutinaa, mutta hyvässä puudutuksessa ainakin kohdallani huomattavasti mieluisampi toimenpide. Poiston aikana limakalvossa ja luussa oli havaittavissa tulehduskudosta, erityisesti hampaan takimmaisessa nurkassa, missä limakalvo oli vielä paksusti hampaan päällä. Hammas oli puhjennut sen verran, että koko kruunu oli jo luun läpi, ainoastaan limakalvoa jouduttiin siis leikkaamaan, jonka jälkeen hammas mahtui nousemaan siististi kokonaisena. Poistokuoppa siistittiin kaikesta tulehduskudoksesta ja lopuksi reunat ommeltiin yhteen. Puudutuksen lakattua särkyä on ollut jonkin verran. Mutta ei ole ollenkaan paha, kun hammaslääkärin määräyksestä saa syödä jätskiä koko päivän! Tänään suun avausliike on hieman rajoittunut ja poski tuntuu kuumalta, mutta aika pientä kuitenkin!






Vastaan vielä lyhyesti noihin tyypillisiin kysymyksiin mitä minulle on esitetty

"Hammas ei ole kokonaan puhjennut, pitääkö se poistaa?" Yleensä puhkeaminen ei enää juurikaan etene 25 ikävuoden jälkeen. Todennäköisesti osittain puhjennut hammas kerää ympärilleen tulehdusta, sillä ientaskun alla on otolliset olosuhteet bakteereille, eikä puhdistaminen onnistu. Eli todennäköisesti hammas täytyy poistaa.
"Viisaudenhampaan poisto pelottaa, entä jos viisaudenhampaita ei poisteta ollenkaan?" Pelon takia ei kannata jättää hammasta poistamatta. Ikää tullessa lisää poistojen riskit kasvaa ja poistosta tulee yleensä myös hankalampaa. Kannattaa kyllä ottaa pelko puheeksi, niin hammaslääkäri osaa ottaa asian huomioon. 
 "Olen kuullut, että viisaudenhampaiden poistoon liittyy hermovaurion riski? Mitä se tarkoittaa, onko se yleistä?" Hermovaurion riski arvioidaan aina potilaskohtaisesti, ja voit asiaa myös kysyä hammaslääkäriltäsi. Yläviisaudenhampaissa tätä riskiä ei ole ja esimerkiksi minun kohdallani alaviisureissa juuret ovat hermokanavan yläpuolella, joten poisto oli sen suhteen turvallista.
"Puhkeaako kaikille viisaudenhampaat?" Kaikille ei edes kehity viisaudenhampaita. Minulla kaikki kyllä kehittyy, mutta voi olla että yläleuan viisaudenhampaat eivät koskaan puhkea. Vastaus on siis ei.

Helpointa näin lopuksi on siis todeta, että tilanne on aina potilaskohtainen. Minulla toinen viisaudenhampaista oireili ja toinen ei, molempien poisto tuli kuitenin tarpeeseen ja pääsin varmasti helpommalla, kun ne poistettiin nyt, kuin jos olisin odottanut vielä vuosia.

10 kommenttia:

  1. Tosi kiva teksti! :) Oon jo pitkän aikaa seurannut blogiasi ja täytyy kyllä sanoa, että tämä on valtavan inspiroiva paikka! (: Aion itsekin hakea ensi vuonna hampaalle, joten on ollut mukava saada blogisi kautta seurata myös, millaista opiskelu hampaalla on :)
    Ihanaa kevättä sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että näistä hammasjutuista on iloa! :) hakuprosessi on rankka, niin myös opiskelu. Mutta kyllä tässä vaiheessa opiskeluja tuntuu, että kaikki on sen arvoista. Tsemppiä siis luku-urakkaan :) ja kivaa kevättä myös sulle!

      Poista
  2. Kiitos tästä, tämä on itsellenikin hyvinkin ajankohtainen aihe! Hammaslääkärini suositteli vahvasti, että hampaiden poistot aloitettaisiin mahdollisimman pian, toistaiseksi ovat olleet oireettomia... Ongelmani vain on se, että olen pelkopotilas pahimmasta päästä. Menetän yöunet jo pelkän ajan varaamisesta :D Toivoisin postausta, jonka aiheena olisi pelkopotilaan kohtaaminen ammattilaisen näkökulmasta. Eli kuinka te hammaslääkärit suhtaudutte, kun potilas tulee vastaanotolle melkeinpä testamentti kirjoitettuna :)

    VastaaPoista
  3. Moro Veera! Katselin "ohjelmaasi" ja hämmästys oli suuri kun huomasin Sinun "pudonneen" eilisessä ulostulossa. Olit ehdottomasti ohjelman kuningatar joten poikamiehen nilkkaan osui. Ihmetyskin oli suuri kun huomasin Sinun olevan kollega; olet hienosti kuvannut ex op- prosessin joten tsemiä töihin kun valmistut! Kateeksi käy harvinaisen yhdistelmän "omistajaa" :)) ; fiksu kaunotar ja kliinikko :)).

    VastaaPoista
  4. Oot super inspiroiva, jatka tuolla ilosen eloisalla elämäntyylillä! Ja jatka myös bloggaamista, ilolla odotan uusia kirjoituksia! Lempparityyppi myös tuossa bachelorissa. Ihanaa kevättä sulle :)

    VastaaPoista
  5. Susta on tullu melkein mun idoli ton ohjelman myötä! Oot niin itsenäinen, ehtivä ja kunnianhimoinen :) Ehkä on tosiaan niin, että Bachelor kaipaa enemmän kyökkiorjaa eikä niinkään sinunlaistasi menestyvää, UPEAA naista :) Kaikkea hyvää sinulle!

    VastaaPoista
  6. Moi, multa poistettiin muutama päivä sitten pari viisuria. Ihmettelen miksi eri alahampaan ikenessä on myös tikki laitettu ikenen läpi? Ien on siitä kohtaa hieman turvonnutkin. Muuten kipuja ei ole enää paljoakaan. :)

    VastaaPoista
  7. Hei! Tosi kiva blogi sulla. Olis kiva kuulla vähän et miten luit hammaslääkikseen oliko helppo vai vaikea päästä, pääsitkö ekalla kerralla vai et ja mitä teit josset päässy, miten sun ylppärit meni, mitä vinkkejä antaisit hampaalle hakevalle. Kiitos jos jaksaisit näihin vastailla ja mitä itelles tulee näistä mieleen tai tehä vaikka postauksen:).
    T. Oulun hampaalle ens vuonna yrittävä

    VastaaPoista
  8. Moikka!

    Luin blogiasi syksyllä, kun aloin miettiä hammaslääketiedettä yhtenä jatko-opiskelu vaihtoehtona. Päädyin tänne uudelleen, kun katsoin tässä pari päivää sitten Bacheloria tv:stä ja yhtäkkiä huomasin, että oon lukenut sun blogia :D Pari jaksoa ehdin katsoa ennen kuin tajusin.

    Blogisi on kiva ja kirjoitat hyvin :) On mielenkiintoista lukea esimerkiksi opiskelustasi. Haaveilen itse hammaslääkärin ammatista. Olen tällä hetkellä lukion toisella luokalla luonnontieteellisellä linjalla ja kesällä alkaa lukeminen ensimmäisiin ylioppilaskirjoituksiin :D Kirjoitan näillä näkymin nyt syksyllä kemian, biologian sekä ruotsin ja keväällä fysiikan, pitkän matikan, äidinkielen, enkun ja saksan. Hammaslääkis on ykköshaaveena jatko-opiskelupaikoista, mutta olen miettinyt, että riittääkö kädentaidot. Olen kyllä soittanut pianoa monta vuotta ja tehnyt käsitöitä mutta silti mietityttää, että mistä sen voi etukäteen tietää :D Olisi kiva kuulla sinun näkemyksesi ja että mietityttääkö tämä yleisesti hakijoita.

    Ja vielä tähän viisaudenhammas-postaukseen liittyen. Mulla on kokemusta monesta hampaanpoistosta (oikomishoidossa poistettu sekä ylhäältä että alhaalta yhdet rautahampaat ja lisäksi lähes kaikki maitohampaat poistettu hammaslääkärissä, kun eivät ole itsellään lähteneet). Ajattelin jo päässeeni hampaidenpoistoista, mutta nyt ylhäältä toinen viisaudenhammas on reikiintynyt ja joudutaan poistamaan. Minua eivät poistotilanteet itsessään jännitä, mutta viimeisellä kolmella poistokerralla on poiston jälkeen 4-5 päivän ajan tullut todella paljon kuolaa ja olen joutunut sen vuoksi olemaan koulusta pois, kun pitää koko ajan sylkeä kuolaa pois :D En tiedä aiheutanko vaivan itse jotenkin, mutta en saa kuolaa oikein nieltyäkään kun tulee niin paljon :/ Sanoin hammaslääkärille vaivasta, mutta ei oikein osannut mitään sanoa. Kipua minulla ei poistojen jälkeen paljoa ole ollut. Viime kerralla poisto tosin oli hieman hankalampi, sillä hampaassa oli neljä juurta, vaikka tavallisesti siinä on vain kolme. Hammaslääkäri olisi halunnut pitää hampaan, oli oikein ihmeissään :D

    Kiitos, jos jaksat vastata :) Tsemppiä opintoihin!

    VastaaPoista
  9. Moikka Veera, ihana lukea sun blogia hammasjutuista. Viisurit ovat olleet oma pelonaiheeni heti, kun niiden ”pakkopoistamksesta” kuulin (näinhän ei siis ole itselleni vielä 30-ikävuoteen mennessä käynyt). Nyt kuitenkin puhkeamaton alaviisuri alkoi tässä illalla oireilemaan; aina välillä olen huomannut, että ruuanpalaset aiheuttavat kipua viimeisen poskihampaan ja ikenen välissä, tällöin hammaslanka ja hammasväliharja ovat auttaneet. Nyt kokeilin samaa, mutta ikeneen ilmestyikin harmaa/tumma alue, kipu pahentui, kun menin langalla ja harjalla sörkkimään, särkylääke auttaa jonkin verran. Mikä tällainen harmaa alue voi olla? Eihän vain viisaudenhampaan pinta, tulehdus? Netistä törmäsin vain pulpiittiin ja ajatuskin siitä sai minut pelon valtaan. Alue näyttää siltä, kuin siitä olisi joskus vedetty viisuri pois ja ien olisi nyt kuopalla ja harmaa ja kivulias. Kannattaako tällaisen vuoksi hakeutua päivystykseen vai uskaltaako katsella muutaman päivän?

    Ihanaa, kun tuot positiivista kuvaa hammashoidosta, vaikka hoitoon hakeutuminen pelottaa silti aina :), ehkä tabut hammashoidosta hälvenevät pikkuhiljaa. Kiitos!

    VastaaPoista