tiistai 8. maaliskuuta 2016

We wouldn't have Women's Day, if we didn't have men

Noin viikko sitten ennen salille lähtöä minulla, siskollani ja veljelläni oli mielenkiintoinen juttutuokio. Puhuimme sukupuolirooleista, miehen ja naisen asemasta nykypäivänä, se sai minut ajattelemaan aihetta enemmänkin. Tänään on kansainvälinen naistenpäivä, joten kaikki fokus ja huomio on meissä, naisisssa. Keskustelu pyörii tasa-arvon, naisten oikeuksien ja esimerkiksi naisten ja miesten tuloerojen ympärillä. Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita, mutta kuten yleensä, tykkään ajatella asiaa myös hieman toiselta kantilta..Hyvinvointivaltioissa, kuten meillä täällä Suomessa, naisiin kohdistuva väkivalta ja sorto, naisten oikeudet tai jopa hyväksikäyttö eivät näy meidän jokapäiväisessä elämässämme. Ja hyvä niin tottakai. Meillä täällä ei varmaan ole edes kunnon käsitystä siitä, mitä epätasa-arvo todella ja pahimmillaan voi tarkoittaa. Asioiden voisi sanoa olevan erittäin hyvällä mallilla, siitä kertoo tutkimuksetkin. Mutta kysymykseni tai ehkä jopa huolenaiheeni onkin hieman erilainen: Viemmekö me naiset, itsenäiset ja menestyvät yksilöt, joskus rajan vähän liiankin kauas? Tämän päivän maailman meno ajaa naisia olemaan itsenäisiä, opiskelemaan ja kouluttautumaan, ajamaan oikeuksiamme; otamme enemmän vastuuta ja sukupuoliroolit sekoittuvat. Esimerkiksi "naisten-" ja "miesten työt" alkaa olla historiaa, kaikki voivat tehdä kaikkia töitä, näin siis ainakin meillä Suomessa. Ehkä ajattelit, että kirjoitan siitä, kuinka "naiset pyörittävät maailmaa" ja "strong is the new sexy" mutta pikkuhilja tämä alkaa kuulostaa joltain aivan muulta. Jatka lukemista..

Aloitetaanpa lähellä sydäntäni olevasta aiheesta, nimittäin kuntosalitreenaamisesta. Salilla käynti on edelleen muodissa kuten myös voimakkaammat ja lihaksikkaammat naiset. Ehkä tämä naisten salivillitys sai alunalkaen lähtönsä siitä, että hoksattiin vain kuinka kivasti lihas tuo muotoa ja ryhtiä kroppaan. Todellisuudessa tämä kaikki fitness- ja salivillitys kuitenkin vaikuttaa niin paljon muuhunkin, kuten parisuhteisiin ja parinvalintaan. Jos olet yksi niistä naisista, joka käy salilla kasvattaakseen lihasmassaa, tuntisitko vetoa mieheen, joka tekee hauiskääntöä vitosen painolla, kun omaan käteen istuu paremmin kymppi? Niin... Valitettavasti se kyllä tuntuisi melkoiselta turnoffilta minullekin, "a guy who doesn't even lift". Vaikka jokaisen naisen päiväunien kohde ei olekaan paloauton kokoinen muskelimöykky, toivomme me silti usein mieheltä miehekkyyttä. Oman saliharrastuksen myötä se rima tuntuu vain sitten nousevan korkeammalle. Toisaalta asiaan vaikuttaa paljon sekin, että nykyään fyysinen työ ei ole niin yleistä kuin esim 50 vuotta sitten. Nykyään monet työt ja aktiviteetit tapahtuu sisätiloissa, ja raskasta työtä on vähemmän. Lihasrasitus haetaan tai ainakin tulisi hakea jostain muualta, kuten kuntosalilta.

Toinen asia, joka nousee keskusteluun sukupuolirooleista puhuttaessa, on raha ja koulutus. Korkeakoulutus tarkoittaa usein parempaa työpaikkaa ja palkkausta. Sama homma on tapahtumassa minulle. Yliopistotutkinnon ja hammaslääketieteen koulutuksen myötä palkan tulisi valmistumisen jälkeen olla kohdillaan ja toivonmukaan työtilanteenkin olla hyvä. Miten tämä sitten vaikuttaa valintaani miesten suhteen? Noh, tarvitsenko minä edes miestä? Tulen todennäköisesti tekemään tarpeeksi rahaa pärjätäkseni ihan itse, omillani. Monilla meillä on takaraivossa edelleen ehkä hieman vanhakantainenkin ajatus siitä, että "miehen tulisi tuoda leipä pöytään ja ansaita työstään enemmän", vaikka järjellä ajateltuna työn mielekkyyden ja onnellisuuden tulisi varmasti näytellä suurempaa roolia. Ehkä emme vain halua löytää itseämme tilanteesta, missä mies joutuu kysymään meiltä naisilta rahaa pärjätäkseen? Helposti mieleen tulee ajatus, että mies on vähän raukka ja nainen "vastuussa" suhteesta. Toisinsanoen "miehen tulisi olla korkeasti koulutettu ja ansaita perheessä enemmän kuin nainen"..? Alkaa taas vaatimuslistalle kertyä mittaa. Ajattelemmeko me oikeasti näin?  Ehkä naiset kouluttavatkin nykyään itseään lähinnä sen takia, että haluavat turvata oman tulevaisuutensa. Enää ei luoteta siihen, että a) löydetään mies ja b) mies tienaa tarpeeksi elättääkseen perheen ja ennenkaikkea, että nämä kaksi kohtaa toteutuisivat yhtäaikaa. Niinkuin minäkin hyräilen vähän väliä "It's just me myself and I, solo ride until I die". Mitä tunteita tämä sitten herättää miehissä? Tarpeettomuutta ja avuttomuutta? Jopa nykypäivän Disney-prinsessat ovat itsenäisempiä. Lumikki ja Prinsessa Ruusunen molemmat saivat lopussa prinssinsä, mutta nykypäivän Frozen-elokuvan päähenkilö päätyy lopulta yksin.

Hitaasti mutta varmasti naisten oikeudet ovat parantuneet. Niin Suomessa kuin monissa muissakin pohjoismaissa asiat kuten naisten äänioikeus, oikeus matkustaa ja käyttää rahaa ilman miehen tai sukulaisten lupaa, sanan- ja ilmaisunvapaus ovat arkipäivää ja otetaan itsestäänselvyytenä. Ja koska monilla meistä naisista, kuten minullakin, on usein vahvat mielipiteet ja päättäväisyyttä, saatamme huomaamattamme polkea miehiä jalkoihimme. Alamme käyttäytyä kuten emme edes kaipaisi tai tarvitsisi miehiä elämäämme. Me naiset kouluttaudumme ja tienaamme hyvin, pidämme itsemme kiireisenä, käymme kuntosalilla ja vaihdamme hehkulamputkin itse. Elämään ei jää/jätetä paljoa tilaa miehen tehtäville ja roolille, suoriudumme hyvin itse. Kuten siskoni sanoi "meidän naisten pitäisi oppia miten ja milloin ottaa askel taaksepäin, vetäytyä ja antaa miehen olla mies". Miehille täytyy antaa välillä hieman ego-buustausta, antaa heidän olla vahvempia ja viisaampia yksilöitä, tehdä niitä miehisiä juttuja, pysyy se testosteroni-leveli sitten korkealla ;) Tämä on jotain mitä meidän naisten välillä kannattaisi ottaa paremmin huomioon, ei tallata kokoajan toisen varpaille vaikka hyvin yksin pärjätäänkin. Tuleehan meille itsellekin välillä pakonomainen tarve katsoa hömppäelokuvia tai lakata varpaankynsiä.

"meidän naisten pitäisi oppia miten ja milloin ottaa askel taaksepäin, vetäytyä ja antaa miehen olla mies"

Koko tekstin ydinsanomana voisin siis todeta, että meidän, itsenäisten ja vahvojen naisten tulee joskus olla varovaisia toimintamme kanssa. Suhteessa elävälle tai suhdetta etsivälle hyvänä vinkkinä voisin sanoa, että tarkkaileminen ja vetäytyminen voivat joskus olla viisaita vaihtoehtoja ainaisen "annappa minä itse" sijaan. Annetaan miehille mahdollisuus olla miehiä ja pitää myös johtajan roolia (kohtuus kaikessa). Mies on ainakin tervetullut kantamaan minun ruokaostokset kotiin, vaikka oma hauikseni pullistelisikin enemmän. Ihanaa naistenpäivää ihanaiset! <3One day just before the gym we had a conversation with my brother and my sister. We were talking about gender roles and it got me thinking. Today is the international Women's Day and all the focus is on us. Conversation is on equality, women's rights and the difference in income between men and women. They are all important things, but like always, I'd like to look at this from another perspective. 

In welfare states, such as Finland, we don't have really issues with violence or sexual abuse against women. I don't even think we really have a good idea about what it would be like not to have the rights women have here. We are in the top 10 countries when it comes to equal rights. But my question or concern for every woman is that "do we sometimes push it a little too far?" The world today has driven women to be independent, we are taking more responsibilities and the gender roles are mixing, there's no more women's work or men's work. At least I think this is the situation in Finland. Maybe you thought I'm going to talk about how "women rule the world" and "strong is the new sexy" and so on.. But this is starting to sound a little different. Continue reading..

Let's start with gym. Gym is in fashion and so is more muscular and stronger women. Maybe it all started from the fact that muscles actually look good, they give the human body a new better form and posture, but it all has affected so much more than we realize. If you are one of the women going to gym to build muscle, would you find attractive a skinny guy who does bicep curl with a 5 when you do it with a 10? Well, me nether I'm afraid. At least it's a turnoff, a guy who doesn't even lift. Women often want a manly man. Physical work isn't so common anymore, we spend more time indoors and inside offices. So to get a manly form the gym is almost a "must". 

The second thing to bring to the conversation is money and education. Often high education means better hiring and more money. The same thing is happening with me, I'll graduate from the university by the end of 2017, I'll be a dentist and the salary should be good too. And how does this influence my choice when it comes to men? Do I even need a man, I'll make just enough money to get along myself..?  I think in the back of our heads, many of us has this idea that "man should bring the bread to the table". Even though rationally thinking it's not that big of a deal, happiness and satisfaction with work should play a bigger role. Maybe it's just that we don't want to see a man asking money from us, that would make them look poor and us women feel like we're on charge in the relationship. So if I want the man to be the head of the family, he should earn more than me and be highly educated..? Maybe educating myself is just a way to secure my future. I won't be dependent on anyone else's money. "It's just me, myself and I, solo ride until I die". But how does this make the guys feel like? Worthless and nondescript? Even the Disney princesses are getting more independent , they are the heroes of their own story. Snow White and the Sleeping Beauty both had their noble princes but the main character in Frozen is ending up all alone. 

Slowly but surely women have had more rights. In Finland and many other northern countries these kind of things feel self-evident: a right to vote and study, no need for permission from husband or relatives to travel or spend money, freedom to speech and expression.. And because many women like me, have strong opinions and determination, we can without recognition to rule over men. We start to act like we don't even need men. We educate ourselves, get high income, keep ourselves busy, go to the gym, change the light bulb ourselves and leave no room for men in our lives. Like my sister said "we should learn how and when to take a step back to let a man be the man". Men need to boost their ego sometimes, they need to feel smarter and stronger, more powerful and effective just to maintain their testosterone level. And this is something us women should take in consideration. It's kind of the same like when we have a sudden urge to paint our nails or watch a romantic comedy, we need our women time too. 

"we should learn how and when to take a step back to let a man be the man"

So, what I'm trying to say here is that sometimes us, strong and independent women, need to be careful with our actions. And in a relationship or in search for a relationship we sometimes need to take a step back, observe and let the guys take the leading role, let them carry your groceries even though your biceps would be bigger. Have a wonderful Woman's Day everyone!-V


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti