sunnuntai 6. joulukuuta 2015

CLA-valmiste dieetin tukena

Rantakropan tavoittelu alkaa olla loppusuoralla, enää viikko ja olen lämmössä. En toki aio vetää lomailua ihan läskiksi, urheilun ja terveellisen ruokavalion unohtaen. Sama aktiivinen elämäntapa liikkuu mukana ulkomaille, kuntosaleja löytyy hyvin myös Thaimaasta ja ruokakin on melko terveellistä, varsinkin jos syö paikallista ruokaa, eikä turvaudu burger kingiin.

Mainitsin aiemmassa tekstissäni, että aion ottaa käyttöön muutamia kevennyksen valmisteita, tukemaan rantakroppa-tavoitettani. CLA oli yksi näistä valmisteista, ja myös aiemmin minulle tuttu.

CLA eli konjugoitunut linolihappo on siis rasvahappo, jota saa myös luontaisesti mm. märehtijöiden maidon ja lihan rasvasta. CLA-valmisteissa on kuitenkin yhdistetty useita eri isomeerejä ja pilleristä saatava CLA-annos on suurempi, kuin ruuasta on mahdollista saada. CLA:lla on eläinkokeissa todettu rasvakudosta vähentävä ja lihaskudosta lisäävä vaikutus, valitettavasti samaa ei ole pystytty yhdistämään ihmiskokeisiin ainakaan ihan suoranaisesti. Mitään kliinisesti relevantteja tuloksia en löytänyt, asiaa kuitenkin tutkitaan ja monet ovat vakuuttuneita CLA:n tehosta laihdutusvalmisteena. CLA onkin saavuttanut melkoisen suosion mm. kehonrakentajien ja laihduttajien keskuudessa, erityisesti Yhdysvalloissa. Ja kukapa sitä nyt ei olisi myyntipuheiden vietävissä aina joskus. Itse kukin sortuu välillä siihen, että haluaa ottaa käyttöön tuotteen, jonka puolesta joku lihaksiaan pullisteleva puhuu.Mitä ristiriitoja CLA:n tutkimuksessa siis kohdataan?Kevennyksen CLA-tuotteen maksimi vuorokausiannokseksi on määritelty 2000mg, eikä suositeltua annosta saa ylittää. Kuten jo mainitsin, CLA on rasvahappo. Rasvojen tavoin tämänkin valmisteen liiallinen käyttö voi johtaa mm. ateroskleroosiin. Ei siis kannata ajatella, että "more is more", laihdutus-prosessin sivutuotteena ei ole kiva saada tukkeutuneita verisuonia. CLA on todettu tutkimuksissa turvalliseksi valmisteeksi, mutta sen tehoa laihdutusvalmisteena ihmisillä ei ole pystytty varmistamaan: lisää tutkimuksia, erityisesti ihmisillä, tarvitaan. Tietenkin jos koet, että olet voimakas, kuin härkä ja normi arjessakin muistutat enemmän gorillaa kuin ihmistä, niin ehkä CLA voi toimia sinulle loistavasti, eläinkokeiden perusteella.
CLA:sta on olemassa monia eri muotoja eli isomeerejä, joiden tutkimista vaadittaisiin erillisinä yhdisteinä. CLA:lla on esitetty olevan myös mm. syöpää ja diabetestä estävä vaikutus. Mutta kuten sanoin, ei todistettuja terveysvaikutuksia. Vaikka tutkimuksissa olisi osoitettu CLA:n lisäävän insuliiniherkkyyttä, on kääntöpuolena saatettu todeta glukoosin säätelyhäiriö. Vastaavasti, kun on löydetty CLA:n syöpää estävä vaikutus, on kääntöpuolena todettu sen lisäävän oksidatiivista stressiä. Minun näkökulmasta vaikuttaisi siis hieman siltä, että ollaan tilanteessa plusmiinusnolla.

Uskon, että CLA:lla on vielä mahdollisuus tulevaisuudessa niin laihdutusvalmisteiden, kuin terveystuotteidenkin saralla. Lisää pitkäkestoisia tutkimuksia, isomeerien erittelyä, kokeiluja ja kirjallisuuskatsauksia kuitenkin vaaditaan. Omalla kohdallani CLA-kokeilu rajoittui kuukauden erään. 2000mg:n päiväannos lounaan yhteydessä otettuna on helppo tapa tutustua tähän valmisteeseen. Ainakin kuukauden sitoutuminen tuotteeseen antaa sen tunteen, että on dieetillä, rantakunto on saavutettava. Joka päivä pieni muistutus pillerin muodossa siitä, miksi kannattaa pitää lounas terveellisenä ja jättää jälkkäri välistä.Jos haluat kokeilla kevennyksen CLA:ta, löydät sen täältä. Tulen käsittelemään myös kaksi muuta tuotetta, jotka otin käyttöön rantakunnon saavuttamiseksi. Käy ihmeessä tykkäämässä vaikka facebook-sivustani, jotta kuulisit arvostelut myös niistä.

My trip to Thailand is getting closer, only one week to go. I should have the "shape" sooner or later now, even though I'm going to keep on working out and eating healthy when I get there. Recently I told you about my "goal beach body" and the supplements that I'm going to try out. CLA was one of those products and I'll get more into it now.

CLA, conjugated linoleic acid is a fatty acid mostly found in the meat and dairy products derived from ruminants. In CLA-products there is just more isomer profiles added in one capsule. In animal trials CLA is proven to reduce body fat and increase lean muscle, unfortunately the same effects haven't been found in humans. I couldn't find any clinically relevant results, still CLA is examined and many people are convinced of the results. CLA is popular among body builders and weight-watchers especially in the US. And well.. Who wouldn't get lost in the jungle of marketing every now and then? Someone ripped speaking on behalf of the CLA, would make me want the product too. As sad as it is, we always look for quick and easy results.

So why is it so hard to find out the real benefits or disadvantages of CLA?
The maximum dose of the supplement I've been using is 2000mg per day and the recommended dose should not be exceeded. As I mentioned CLA is a fatty acid. And just like any fats, over consuming may lead to aterosclerosis for example. So don't start thinking "more is more" with this product. You don't want cardiovascular problems as a side effect when you are trying to lose weight. Studies show that CLA is safe to use, but it's effect on weight loss is not proven. More studies, especially long-term human trials, are needed.
Other proposed health benefits also has their flip side. Anticancer effect may be true with CLA but at the same time it causes oxidative stress. Or antidiabetic effect is also introduced but the negative side is the dysregulation of glucose. 

Even though I think CLA may have it's foothold in the future, more long-term studies, trials and researches are needed to figure out the right isomers and doses. I tried CLA for one month with a dose of 2000mg over lunch. This was an easy way for me to get to know this product. If nothing it defenitely gives me the feeling that I'm on a diet, cause I commit myself taking the product every day for one month.

I hope you had some useful info, if you are taking or consider trying CLA. To try out the same product with me, go here. And to stay tuned, like my facebook-page here.

Hyvä artikkeli, jos CLA:han haluaa perehtyä tarkemmin tässä. This is a good article if you want to learn more about CLA. 

-V


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti