sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Puolukan parhaat puolet + uudistettu resepti - Lingonberries

Puolukat on ehkä vähemmän käytettyjä marjoja verrattuna moniin muihin. Puolukalla on kuitenkin lupaavia terveysvaikutuksia ja se on huomattavasti mukavampi poimia ja siivotakin, kun vertaa esim mustikkaan, joka hajoaa ja vetistyy helposti.




Puolukka on vielä suhteellisen vähän tutkittu, johtunee sen harvinaisuudesta muualla kuin täällä pohjolassa.

Puolukkaa on tituleerattu superfoodiksi  ja puolukoihin onkin liitetty lukuisia terveysvaikutuksia, poimittuna enimmäkseen näistä kahdesta artikkelista. Jotkut faktoja, toiset ennemminkin ehdotuksia, jotka kaipaavat vielä lisää tutkimista. Lupaavalta vaikuttaa kuitenkin
  • Paras diabetestä estävä vaikutus verrattuna muihin marjoihin
  • Hyvä sydän- ja verenkiertoelimistölle
  • Marjojen runsaan kuitupitoisuuden vuoksi on esitetty, että ne muuttaisivat ruuansulatuselimistön bakteeriflooraa edullisempaan suuntaan, estäen näin mm. lihomista
  • Tulehdusta hillitsevä vaikutus
  • Estää rasvamaksan kehittymistä
  • Marjojen sisältämät polyfenolit estävät syövän kehittymistä
  • Auttavat virtsateiden terveenä pysymiseen
Puolukkahan on marjana hyvin hapan ja sen yhdistäminen ruokavalioon voi olla haastavaa. Makuun kyllä tottuu ja siitä oppii pitämään. Mutta vähän miedompana se tulee esiin vispipuurossa. Puolukkapuuro on löytänyt tiensä takaisin ruokavaliooni, terveellisempänä ja silti niin herkullisena. Perinteisestihän vispipuuro keitetään mannaryyneihin. eli puuron perustana toimii vehnä. Omassa ruokavaliossani ei kovin usein vehnää ole, suosin mielestäni parempia hiilihdraatin lähteitä. Hiilihydraatteja, joiden glykeeminen indeksi on pienempi, ja jotka eivät siten nosta verensokeria niin nopeasti. Tumma täysjyväriisijauho on gluteeniton vaihtoehto perinteisille mannaryyneille. Tuntuu että nykyään on muutenkin hienoa, mitä enemmän resepti sisältää -ton päätteitä. Tässä siis gluteeniton, laktoositon, maidoton, sokeriton rasvaton Veeran vispis. Haha.
Keitän kerralla kunnon satsin niin saan sitten nauttia monta kertaa päivässä usean päivän ajan. Voit puolittaa annoksen, mikäli et ole yhtä suuri vispis fani kuin minä.

2l vettä
7-8dl puolukoita
4,5dl tummia täysjyväriisijauhoja
Makeutukseen karppisokeria eli erytritolia

Keitä puolukoita 5-10 minuuttia kiehuvassa vedessä. Siivilöi puolukat ja ota talteen, mikäli haluat lisätä ne myöhemmin valmiiseen puuroon. Siivilöi riisijauhot kuumaan veteen koko ajan sekoittaen. Vatkaa voimakkaasti ja anna tekeytyä muutaman minuutin. Anna puuron jäähtyä. Vispaa vaahdoksi ja lisää halutessasi puolukat takaisin puuron joukkoon. Karppisokeria oman maun mukaan. Tarjoile esimerkiksi vaniljarahkan kanssa. Nam!


Karppisokeri eli erytritoli on yks mun lemppari makeuttajista. Kalorittoman ja hammasystävällisen makeutusaineen hinta on tyyris mutta maku on todella lähellä ihan normaalia taloussokeria. Suosittelen kokeilemaan, jos haluat välttää valkoista sokeria etkä yleensä pidä keinotekoisten makeutusaineiden mausta.  Toimii loistavasti ihan kaikenlaisessa ruuanlaitossa ja leivonnassa.



Lingonberries arent really eaten anywhere else than in Finland, I think. Maybe in other northern countries as well, but I don't even know if you can find them in a grocery store around the world. Well, if you can find them, I recommend you to try them out. The taste is sour, some hate them, some love them. Lingonberries health benefits are not really studied, maybe because they are not common all over the world. I was able to find some health benefits anyway. Lingonberries has been said to be even healthier than acai berries or goji berries, and here in Finland we can just go out in to the forest and collect them for free. Lucky us! Here is some more or less proved health effects of lingonberries. Mostly from these two articles
  • Best anti-diabetic effect compared to other berries
  • Good for cardiovascular health because of antioxidative polyphenols
  • Berries are high in fiber which could promote or inhibit growth of certain species of bacteria and thereby alter the microbiota. This is also related to better weight control.
  • Anti-inflammatory effects
  • Prevent fatty liver
  • Polyphenols in berries help to prevent cancer
  • Help to maintain urinary tract health
Because of the acid taste of lingonberries it may be hard to add them in to your diet without using lots of sugar. Here is how I like my lingonberries the most, in a special porridge. I like to make a really big portion at once, but you can halve the quantities.

What you need is 

2l water
7-8dl (3 cups) lingonberries
4,5dl (2 cups) dark rice flour 
Erythritol for sweeten

Cook the berries for 5-10minutes. Remove the berries but save them if you want to add them into your porridge later. Stir in the flour into hot water. Let it cook for couple minutes. Allow to cool. Whip it into nice pink porridge, sweeten with erythritol and if you want to, add the lingonberries back. Serve with vanilla quark or yogurt. 


Erythritol is one of my favourite sweeteners. It's tooth-friendly and totally calorie free. Erythtirols taste is really close to normal sugar and it works really well in cooking and baking. Try it out!

-V







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti